Kolo srpskih sestara, pored Gerontološkog centra i „Karitasa“, uskoro će početi da pruža profesionalnu pomoć najstarijim sugrađanima. Projekat „Pomoć i nega u kući“ odobren je na konkursu u oblasti društvenog i humanitarnog rada i grad Subotica je za njega izdvojio 900.000 dinara.

– Drago mi je što se u sistem socijalne zaštite uključilo i Kolo srpskih sestara, koje je majka svih humanitarnih organizacija – istakao je Milimir Vujadinović, član Gradskog veća za socijalna pitanja. – Nažalost, postali smo „grad starih“, o kojima moramo da brinemo na najbolji način. Sa druge strane, sve više usluga socijalne zaštite se prepuštaju nevladinom sektoru i ovo je jedan značajan korak u tom pravcu.

Uslugom „Pomoć u kući“ biće obuhvaćeno oko stotinu korisnika, mahom iz prigradskih naselja Žednika i Tavankuta.

– Za nas je bio izazov da konkurišemo, da pokažemo da ono što volonterski radimo, možemo i profesionalno. Adresa gde je potrebna pomoć bilo je još više, ali to ne znači da ćemo ih zaboraviti – poručuje Jelena Birovljev, predsednica „Kola srpskih sestara“. – U sadašnjem programu su staračka domaćinstva, usamljene porodice kojima možemo i treba da pomognemo.